Logo
 
miercuri, martie 18th, 2015

FRENK SOJA

Category:

Etichete:

Cine este FRENK SOJA?

Ma numesc Daniel Oprean sau … mai pe scurt, Frenk. O porecla din perioada scurtei studentii de care inca nu pot si nici nu vreau sa ma despart.

Am inceput sa desenez din copilarie si imi amintesc ca trebuia sa fac desene pentru jumatate din clasa din cauza ca unii colegi ori nu aveau afinitate pentru arte, ori nu aveau pur si simplu chef sa deseneze. De mic aveam desene expuse prin scoala, insa nu am acordat atata importanta acestui domeniu. Din pacate nu m-am axat pe desen in gimnaziu / liceu / facultate deoarece erau discipline mult mai grele si mai time consuming pt care trebuia sa studiez.

Frenk Soja

M-am reapucat sa desenez dintr-o prostie. Vazand un filmulet pe youtube in care un artist se filma desenand, am facut un pariu cu cineva. Am tinut sus si tare sa demonstrez ca nu exista talent si ca totul se rezuma la munca. Consider ca exercitiu e mama invataturii. Cu cat exersezi mai mult in orice domeniu, cresti. Am avut 2 saptamani in care trebuia sa termin acel portret si chiar am reusit sa il fac. Initail am inceput sa imi fac masuratori pe foaie insa nu stiam proportiile si am renuntat foarte usor la aceasta idee si am hotarat sa merg pe mana artistului din filmulet si am facut exact aceeasi pasi care i-a facut el acolo. Mi-a luat cam 3 zile pana a inceput sa apara ceva pe foaie, dar fiecare chestie care o faceam ma motiva si mai tare. Odata castigat pariul am hotarat ca in timpul liber sa mai incerc una alta pe foaie. Imi cautam tot felul de desene pe internet si stateam in fata laptopului si faceam efectiv ce vedeam. Cu timpul am ajuns sa nu mai am nevoie de acele “modele” si eram capabil sa pun pe foaie ce vad zi de zi. Retineam poze de pe unele tricouri ale persoanele pe langa care treceam, sau din reclamele publicitare si incercam sa le imbin.

Frenk Soja    Frenk Soja

Prima provocare mai serioasa in materie de desen a venit in momentul in care un prieten ce detinea un bar, s-a hotarat sa faca niste desene pe pereti si fiind un client fidel si vazandu-ma ca toata ziua la cafea eu mazgalesc ceva pe foaie, a hotarat sa imi propuna sa desenez eu in bar. M-am speriat, credeam ca o sa trebuiasca sa ii zugravesc eu barul dupa ce termin de desenat pentru ca nu mai desenasem pe pereti pana atunci. Imi amintesc ca primul desen facut acolo a durat cam 10 / 11 ore. In conditiile astea eu terminam barul in 2020.

Am hotarat sa incerc sa desenez cu carbune pentru ca mergea mai repede si eu aveam doar 4 ore pe zi la dispozitie sa desenez. (noaptea munceam si dimineata mergeam sa desenez) Vazand rezultatele primelor desene, au inceput si clientii sa vina cu pareri, sugestii, idei si incet incet am reusit sa termin acest proiect.

Frenk Soja

A urmat o bine meritata pauza. Eram satul pana peste cap de desen si nu mai puteam sa aud nici macar o idee legata de desen. Eh …. pauza asta a tinut mai bine de 2 ani. Dupa acesti 2 ani, m-am mutat singur si neavand cu cine sa pierd vremea, am inceput sa imi fac niste desene si sa mi le lipesc pe pereti. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, m-a vizitat si i-au placut super mult si ma batea zilnic la cap sa desenez. Ca sa scap de gura lui, am inceput sa desenez din nou, insa de data asta am avut si norocul sa ma vada mai multi oameni care apreciau desenele mele si asa am reusit sa vand din ele. Au fost si critici, si in continuare sunt, dar ce s-ar face ei fara cel care deseneaza, fara cel care face muzica, fara cel care sculpteaza?

Frenk Soja

Vreau sa inchei printr-un BRAVO tuturor celor care depun eforturi sa faca ceea ce le place si le ofera satisfactie!”

 

ShareShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.