Logo
 
vineri, septembrie 11th, 2015

Sibiu Jazz Festival

Puţine festivaluri de jazz din lume se pot mândri, precum cel de la Sibiu, cu o existenţă mai lungă de patru decenii. Pentru o artă abia trecută de un secol, asta reprezintă în sine o apreciabilă performanţă. Perpetuarea nobilului eveniment cultural sibian a fost posibilă, în ultimii vreo 15 ani, graţie implicării – cum altfel decât body and soul? – a echipei Fundației Sibiu Jazz Festival, condusă de Simona Adina Maxim – Director Executiv și îndrumată de “veteranul” H.J. Konstantin Schmidt – Director Artistic.

La cei 45 de ani, împliniți anul acesta, Săptămâna Jazzistică de la Sibiu își afirmă statutul de cel mai solid brand românesc printre festivalurile de gen. O asemenea longevitate e dificil de întâlnit pe Glob şi reprezintă o optimă carte de vizită pentru Sibiu şi – prin extensie – pentru Transilvania, România, Europa Centrală şi Uniunea Europeană.

Sibiu Jazz Festival

Inevitabil, modul idiosincratic în care consiliul artistic sibian îşi alcătuieşte programările e susceptibil de a genera reacţii polemice, dacă nu cumva de-a dreptul contestări. Dar, cum bine se ştie, trăim într-o epocă a pluralităţii, iar cei ce se simt capabili să depăşească modelul sibian sunt liberi să o demonstreze…

Longeviv si versat în parcurgerea labirinturilor impresariale internaţionale, Konstantin Schmidt simte pulsul progresivei globalizări a acestei muzici, care excelase dintru început prin cosmopolitismul ei manifest. Ca atare, cei ce îşi vor face timp să se delecteze cu jazz în fermecătorul Sibiu al lunii Brumărel anno 2015, au şansa de „a lua pulsul” actualităţii muzical-improvizatorice cu varii origini etno-culturale.

Tonul îl vor da tinerele talente reunite în tradiţionalul Concurs Sibiu Jazz Festival, aflat la a 15-a ediție consecutivă, organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu. Se anunţă forţe proaspete din Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Chişinău, Braşov, Târgu Mureş și Sibiu.

Iată – în linii mari – şi restul programului, ce se anunţă variat, cosmopolit şi, în bună măsură, inedit pe scenele noastre: joi, 22 octombrie, ne vor cuceri ritmurile groove din proiectul „Jazz Talks” al trioului elvețian, Vein, și acordurile profunde ale cvartetului contrabasistului italian, Niccolo Faraci.

Seara de vineri, debutează cu un concert de excepție: Dorantes – “InterAccion”, pentru prima dată în România, unul dintre cei mai interesanți și captivanți pianiști și compozitori de flamenco din lume. Al doilea concert al serii va fi susținut de Edi Jak Neumann International Quartet, care va încânta publicul cu un program „In Memoriam Ornette Coleman” – timbrul abraziv pe care acesta îl imprimă saxofonului tenor fiind remarcabil pe scena jazzului contemporan autohton.

Sibiu Jazz Festival
Sâmbătă vom savura jazzul de inspirație evreiască a lui Amos Hoffman, o combinație electrizantă, în care influențele melodice și ritmice orientale se împletesc cu groove-ul american. Ajungem şi la un punct de maximă atractivitate din program. Spun asta, fiindcă de ani buni, festivalul de la Sibiu e singurul de la noi ce acordă locul cuvenit fundamentalelor curente jazzistice de sorginte latino-americană. Nu e la îndemâna oricui să vadă în România pe viu a doua generație Buena Vista Social Club, ce personifică sinteza creativă dintre jazz şi mirificul univers muzical cubanez (dintre ţările neolatine extraeuropene, doar Brazilia depăşeşte Cuba ca pondere în istoria jazzului). Astfel, seara de sâmbătă, 24 octombrie, în premieră în România vom savura concertul Soneros de Verdad, a căror muzică este un încântător amestec de son, danzon și jazz.

Ultima seară de festival îl aduce la Sibiu pe pianistul Sebastian Spanache, care prin muzica sa depășește granițele clasice ale trioului de jazz. Festivalul se încheie în sunetele magice ce vin din insulele Oceanului Indian. Proiectul Island Jazz mizează pe luxuriante referințe la străvechi culturi africane. Pornind de la forme deja clasicizate, muzicienii deschid calea spre re-interpretări permeabile la folclorul african, în ipostaze când ancestrale, când modern-urbanizate. Spectacolul poate aluneca uneori în repetitivitate, dar aceasta face parte din cod, iar muzicienii au suficiente referinţe globaliste spre a evita pericolul manierismului. Solista grupului, Monika Njava este celebrată ca o divă națională în Madagascar, iar Linley Marthe este considerat, în prezent, unul din cei mai prestigioși basiști de jazz din lume.

Informații detaliate pe site-ul oficial al Festivalului: www.sibiujazz.eu.
Sursa foto: spanskultur.com
                    radiotimisoara.ro

Dorantes – “InterAccion”

 

ShareShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Tumblr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.